Volgers

zondag 24 juli 2011

tutorial fotodoosje

Doosje met accordeonboekje (fotodoosje)
Materialen
3 vellen scrappapier. Je kunt 1 kleur gebruiken, maar mooier is het om 2 bijpassende kleuren te combineren.
restjes kaartenkarton in bijpassende kleur
lint
lijm
smal dubbelzijdig tape
snijmat
schaar
mesje
vouwbeen
liniaal
wasknijpers

De maten kunnen iets anders zijn, omdat ik zelf het originele patroon gebruik en dat is in inches. Deze maten zal ik tussen haakjes zetten. Als tip wil ik geven om het eerst te maken van een rest papier of bijvoorbeeld printerpapier. Met name het boekje is wat lastig vouwen de 1e keer.

Gebruik bij elke vouw je vouwbeen om een mooie strakke lijn te krijgen. Zo krijg je straks alles goed in elkaar geschoven.

We beginnen met het maken van het boekje. Hiervoor neem je 1 vel scrappapier en die snij je in vieren. Dan heb je dus 4 vierkanten van 15x15 (6x6 inch). Je kunt natuurlijk altijd mee pagina's maken als je wil.

We beginnen met 1 vierkant. Leg het met de mooie kant naar beneden. Dit vouw je dubbel en weer terug. Dan vouw je het dubbel naar de middellijn. Ook de andere kant vouw je zo. En weer open. Draai je papier een kwart slag. Doe nu hier hetzelfde. Als je klaar bent, heb je 16 kleine vierkantjes.
Draai je papier om en vouw de punten naar het midden en weer terug. Draai je papier weer om (mooie kant naar beneden) en vouw de punten naar de lijn die je net aan de andere kant hebt gevouwen.

De vouwen in het papier vormen een soort vierkant als je ze naar elkaar toe vouwt. De 1e keer is het even goed kijken hoe je moet vouwen, maar als je het een paar keer hebt gedaan gaat het vanzelf.

Vouw de andere 3 vierkanten op dezelfde manier.

Nu hebben we nog iets nodig om het frame bij elkaar te houden. Snij van een restje kaartenkarton 4 vierkantjes van ± 7,5 cm (2 15/16 inch). Doe 1 vierkantje in het frame door de punten van het vierkantje in de punten van het frame te stoppen.

Doe dit ook zo bij de andere 2 frames.
Snij nu uit restjes kaartenkarton 3 vierkantjes van ± 5 cm (2 inch). Ril ze in het midden van 1 punt naar de tegenover liggende punt. Vouw ze een paar keer dubbel, zodat ze soepel vouwen. Je boekje moet straks naar 2 kanten kunnen vouwen.


Doe een beetje lijm (en geen tape zoals op het plaatje) op beide helften en zet je boekje in elkaar. Dus 1 klein vierkantje tussen 2 frames. Tape kun je wel gebruiken, maar met lijm zit het vaster en steviger. Gebruik het liefst Tacky Glue Zet het even vast met een paar paperclips (geen wasknijpers, want die drukken het niet zo goed aan), zodat het goed kan drogen. Ik maak altijd eerst het boekje en daarna pas het doosjes, zodat het boekje de tijd heeft om te drogen.

Als je boekje droog is, kun je het in elkaar vouwen. Bevestig eerst op het onderste gedeelte van je boekje een stukje lint van ± 50 cm. Bevestig dit met een stukje dubbelzijdig tape (niet met lijm, want dit schijnt door!). Vouw je boekje dubbel (om en om, zoals op de foto) en maak het dicht door je lint te strikken.


Nu gaan we het doosje maken.
Snij de overige 2 vellen scrappapier weer hetzelfde als daarnet. Dus 1 vel in vieren snijden. Je hebt nu 8 vierkanten van 15x15 cm(6x6 inch). 4 Leg je opzij voor straks.

Neem 1 vierkant (mooie kant naar beneden) en vouw dit in het midden dubbel en weer terug. Vouw 1 punt naar het midden.Draai je papier een kwart slag en vouw het dubbel (punt vouw je naar boven) en weer terug. Nu vouw je het bovenste gedeelte naar het midden en weer terug.

Vouw nu de rechterpunt naar de linkerpunt en weer terug. Vouw nu de onderste punt naar de linkerlijn (zie tekening).
Druk je vouw plat tot aan het rondje wat in de tekening is aangegeven. Niet verder! Je merkt nu dat je een soort hoek krijgt.


Vouw de andere 3 vierkanten op dezelfde manier.

Vouw nu je deksel in elkaar door (zie in de tekening) de ‘pocket’ in de ‘tab’ te steken. Schuif nog niet helemaal in elkaar, totdat je alle 4 de delen in elkaar hebt. Dan schuif je het geheel in elkaar. Het is even schuiven in het begin, maar het past maar op 1 manier. De ‘vierkantjes’ die je krijgt, vallen over elkaar. Dat is de enige manier om het goed sluitend te krijgen. Als het niet lukt met in elkaar schuiven, haal het dan uit elkaar en probeer opnieuw.Dit was het moeilijkste gedeelte om te vouwen.

Nu gaan we de bodem vouwen. Hiervoor gebruiken we de overgebleven 4 vierkanten. Neem 1 vierkant en vouw dit in het midden dubbel en weer terug. Vouw de bovenste zijde naar het midden. Daarna vouw je 1 zijkant in het midden dubbel en weer terug. Vouw nu de punt linksonder naar het midden.
Vouw nu het midden van de onderkant naar het midden van de zijnkant.
Niet helemaal platdrukken, maar tot het midden. Je krijgt dan weer een hoek. Vouw de andere 3 vierkanten op dezelfde manier.
Nu gaan we de bodem in elkaar schuiven zoals op de tekening. Ook hier overlapt de ene hoek de andere.


Nu leg je je boekje in de bodem. Deksel erop en klaar!
Je kunt leuke foto’s in je boekje doen of stempafdrukjes. Net wat je zelf wil.
Je kunt ook andere maten gebruiken dan ik heb aangegeven. Als je er maar rekening mee houdt dat je voor het boekje en het doosje dezelfde maten gebruikt. Anders past het niet.

De oorspronkelijk uitleg komt van de site van TV Weekly (www.tvweekly.com). Ik heb hiervan de foto’s gebruikt bij mijn uitleg.
Hier kun je het filmpje van het doosje en boekje zien.

Ik hoop dat het duidelijk is. Anders mogen jullie me altijd mailen.

6 opmerkingen:

 1. Ze zijn schitterend! En leuk die tutorial erbij, heel duidelijk, dank je wel!
  Groetjes Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig zeg, en de hele tutorial erbij, super!

  liefs Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig,bedankt voor de uitleg.

  Liefs Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Miranda, ik kom even bij je buurten en mij aanmelden als volger. Wat een leuke tutorial heb je ervan gemaakt! Toppie.

  Liefs Maartje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. whow wat een tutorial....te gek!!
  mooi gedaan miranda!

  groetjes melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bednkt voor de tutorial.
  Wat leuk gedaan


  groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoekje. Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat.

Groetjes Miranda

Thanks for your visit. I would like it if you leave a comment.

Hugs Miranda